SİVİLCE VE SİVİLCE TEDAVİSİ
Sivilce; kıl kökünde bulunan yağ bezlerinin uzun süren iltihabi bir hastalığıdır.Başlıca 4 faktör sivilce oluşumuna neden olur;
Yağ üretiminde artış
Sivilcenin oluşumu için aktif yağ üretimi gereklidir. Ergenlik döneminde erkeklik hormonunun (androjen) aşırı uyarısı sonucu yağ bezleri büyür ve yağ üretiminde artış olur. Sivilceli kişiler, normal kişilere göre daha yağlı deri tipine sahiptirler. Aşırı yağ üretimine neden olan bazı hormonlar kız çocuklarında veya bayan hastalarda kıllanma ve adet düzensizliği gibi sorunlara da yol açabilir.
Kıl folikülünde yapışkanlığın artması
Sivilceli hastalarda kıl folikül hücreleri artar ve tıkanıklığa yol açabilir. Klinik olarak siyah noktalar (açık komedonlar) ve beyaz noktalar (kapalı komedonlar) denilen sivilce tipleri bu şekilde meydana gelmektedir.
Derideki mikrobial etkenler
Kıl folikülündeki bazı mikropların birikimi sivilce oluşumuna neden olur. Bu mikropların en önemlisi Propionibacterium acnes olarak bilinmektedir. Diğerleri staphyloccus epidermidis ve Pityrosporum ovale’dir.
İltihap
Sivilceye neden olan bakterilerden salınan bazı maddeler iltihabi reaksiyona yol açar. Bu olay sivilcenin kırmızı kabarık, kistik ve ağrılı şekilde ortaya çıkmasına neden olur.
Sivilceler Kimlerde Görülür?
Özellikle ergenlik döneminde sık görülür. Kızlarda 11-16, erkeklerde ise 14-18 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Ergenlik dışı her yaşta görülebilir. Stres, güneş ışığı, kozmetik ürünler, bazı ilaçlar (kortizon , B vitaminleri gibi), kadınlarda adet dönemleri sivilce oluşumuna neden olabilir.
Sivilce Ne Zaman Tedavi Edilmelidir?
Sivilce hangi klinik görünümde olursa olsun ve her yaşta mutlaka tedavi edilmelidir. Siyah noktalar ve beyaz minik kabarıklık döneminde tedavi edilirse herhangi bir iz kalmadan iyileşmesi mümkündür. İltihaplı sivilceler ise zaman kaybı olmadan hemen tedavi edilmelidir. Çünkü bu tip sivilcelerde iz kalma riski çok yüksektir.
Sivilceler Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Eğer sivilceler tedavi edilmezse iz bırakma riskleri yüksektir. Erken dönemde tedavi edilmezse iltihaplı büyük sivilcelere dönüşebilirler. Bu büyük, kistik, içi iltihaplı sivilceler iyileşirken iz bırakabilirler. Sivilce izleri ince çukurcuklar şeklinde ya da deriden kabarık şekilde ortaya çıkabilir. Bu görüntü kozmetik görünüm açısından oldukça rahatsız edicidir.
Sivilcelerin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavide en önemli nokta hastanın yaşı, sivilcelerin şekli ve dağılımıdır. Eğer siyah nokta ve beyaz noktacıklar gibi erken dönemde sivilce sorunu varsa cildi soyan ve kurutan sivilce krem ve losyonları yeterli olabilir. Ancak sivilceler iltihaplı şekilde ise tedaviye antibiyotikli kremler eklenmelidir.
Sivilceler yüz dışında gövde ve sırta yayılmışsa veya iltihaplı sivilceler kistik sivilcelere dönmüşse kremler yeterli olmaz, ağızdan alınan antibiyotikler veya özel A vitamin ilaçları verilmelidir. Sivilce sorunlarına bazen adet düzensizlikleri, kıllanma gibi problemler eşlik ediyorsa tedavide doğum kontrol hapları kullanılabilir.
Sivilce tedavisinde destek olan bazı kozmetik ürünler iyi seçilmelidir. Kişinin cilt tipine uygun temizleyiciler, nemlendiriciler, makyaj ürünleri kullanmak önemlidir ve tedavinin tamamlayıcı unsurlarıdır.
Sivilceler tedavi edildikten sonra tekrar çıkar mı?
Sivilceler tedavi edildikten sonar tekrar çıkabilir. Önemli olan kişinin cilt tipidir. Sivilce yağlı cilt tipi olan kişilerde daha sık görülmektedir. O nedenle tedavi sonrasında cilt tipine uygun kozmetik ve bakım ürünleri kullanmak önemlidir. Cildin yağ dengesini düzenleyen uygun medical kozmetik ürünler sivilce oluma riskini azaltabilirler.
Sivilce çıkmasını engellemek için neler yapmak lazım?
Bir dermatoloğa başvurmak ve cilt tipinizi belirlemek en önemli noktadır. Dermatolog cilt tipinize uygun medikal kozmetik ürünleri size tavsiye edebilir.
Sivilce çıkmasını engellemenin ilk yolu cildi iyi temizlemektir. Makyajla uyuma, kalın pudaraların ve fondötenlerin kullanımı sivilce oluşumunu artırabilir. O nedenle cildin iyi temizlenmesi gereklidir.
İkinci aşamada doğru nemlendirici ürün kullanımıdır. Sivilceli ciltler genellikle yağlıdır ve nemledirmeye ihtiyacı olmadığı zannedilir. Ancak yağlı ciltlerin de uygun nemledirmeye ihtiyacı vardır. Özellikle su bazlı ürünler tercih edilmelidir.
Üçüncü aşamada sivilce oluşumunu azaltmak için aralıklı olarak bakım yapılmalıdır. Yağlı cildin bakımında uygun soyucu ajanlar kullanılmalıdır. Bu ajanlar cildin yağ dengesini sağlayarak sivilce oluşumunu azaltmaktadırlar.
Sivilceleri sıkmak doğru mu?
Sivilcelerin sıkılması kesinlikle doğru bir hareket değildir. Bu şekilde sivilcenin büyümesine neden olmak mümkündür. Basit bir tedavi ile geçeilecek sivilcenin iyileşme süresini uzatırsınız ve iz kalmasına yol açabilirsiniz. Temizlik şartlarına uyulmadan yapılan sivilce sıkma işlemi ciltte mikrobik enfeksiyonlara neden olabilir.
Sivilce izlerinden kurtulmak mümkün mü?
Sivilceler zamanında tedavi edilmediği zaman iz bırakarak iyileşirler. Derin ve iltihaplı sivilceler daha çok iz bırakma riskine sahiptir. Sivilce izleri farklı şekillerde ortaya çıkabilir: deride çukurcuklar şeklinde ya da deriden düzensiz kabarıklıklar şeklinde gibi. Eğer sivilceler zamanında ve uygun bir şekilde tedavi edilirse iz kalma riski oldukça azalır. Eğer sivilceler iyileştikten sonra iz kalmışsa bu izleri tedavi etmek mümkündür. Sivilce izi tedavisi için kimyasal veya enzimatik soyma işlemleri, cildin hasarlı dokusunun ortadan kaldıran soyucu kremler, dermaroller ya da dermapen tedavisi, lazer tedavileri, iğneli radyofrekans uygulamaları yapılabilir.
Sivilcenin iz bırakmasını nasıl engelleriz?
Sivilcelerin iz bırakmaması için dermatolog kontrolünde tedaviye başlanmalı
Tedavide önerilen ilaçlar düzenli kullanılmalı
Sivilcelerin oynanması, patlatılması sivilcelerin daha derinleşmesine ve dolayısıyla iz kalmasına neden olur. Siyah noktalar her zaman sivilcelerin öncü bulgularıdır. Siyah noktaların uygun olmayan şekilde çıkartılmaya çalışılması hem iz kalmasına hem de daha derin sivilce oluşmasına neden olabilir.Sivilce tedavisi sırasında kullanılan ilaçlar güneşten etkilenebilir, bu nedenle güneşten kaçınmak gereklidir. Aksi halde ciltte leke kalabilir.
Lazerle sivilce izi tedavisi nasıl yapılır?
Sivilce izi tedavisinde amacımız ciltteki hasarı onarmaktır. Lazerle yapılan sivilce izi tedavilerinde ise cilt iki farklı şekilde tedavi edilir. Lazer tedavileri ile cildin en üstte bulunan hasarlı dokular soyularak izler tedavi edilebilir. Lazer tedavileri ile ciltte bulunan kollajeni yenileyerek hasarlı dokuların onarılmasını sağlar. Lazer tedavileri 3-4 hafta aralıklarla 4-8 seans olarak yapılmalıdır. Seans sayısı sivilce izinin derinliğine ve yaygınlığına bağlı olarak değişmektedir. Tedavi sırasında güneşten korunmak gereklidir. O nedenle tedavi genellikle kış aylarında yapılmaktadır. Seanstan sonra ciltte kızarıklık, ince kabuklanmalar, kahverengi renk değişikliği olabilir. Bu bulgular 3-7 günde geçmektedir.
Kimyasal soyma ile sivilce izleri nasıl tedavi edilir?
Derinin dış tabakalarının kimyasal ajanlarla kontrollü hasarı “kimyasal peeling” olarak adlandırılır. Çeşitli asidik ve bazik ajanlar peeling amacıyla deriye uygulanır. Kimyasal peelingde amaç deri tabakalarında istenilen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve yara iyileşmesinin avantajlarından yararlanarak sivilce izlerinin tedavisini sağlamaktır.
Kimyasal peeling sonucu oluşan hasar bölgesinde yara iyileşmesini sağlayan deriye ait faktörler, yeni bir cilt oluşumuna neden olur. Yeni cilt oluşurken cilde esneklik sağlayan kollajen ve elastik lif yapısının yenilenir.
Sivilce tedavisi için en çok meyva asitleri, salisilik asit ve TCA peelingler kulanılmaktadır. Bu ajanlar farklı konsantrasyonlarda hazırlanarak cilde uygulanır ve belirli bir sure sonra ciltten temizlenir. Uygulama sonrasında cilt güneşten korunmalıdır. Peeling tedavileri kullanılan ajanın konsantrasyonuna bağlı olarak 2-4 haftada bir yapılmaktadır.
Roller/Dermapen (mikroiğneleme) ile sivilce izi tedavisi nasıl yapılır?
Roller, dermaroller, dermapen ya da mikroiğneleme tedavisi olarak isimlendirilen tedavide elle tutulan bir kabzası olan ve bu kabzanın ucunda çok sayıda paslanmaz çelikten oluşan ince iğnelerin olduğu özel bir cihaz kullanılmaktadır. Bu cihaz cilt üzerinde mekanik hareketler ile küçük delikler açar. Cilt üzerinde oluşan bu küçük delikler ile ciltte iyileşme mekanizması uyarılır ve önemli büyüme faktörleri ortama salınır. Bu büyüme faktörleri sayesinde cilt hasarı onarılır ve sivilce izleri tedavi edilir.
Dermaroller tedavisi mezoterapi ya da Plazma tedavileri ile birlikte uygulanabilir. Sivilce izi tedavisinde dermaroller uygulamasından hemen sonra aynı seansta yapılan Plazma uygulamaları oldukça başarılıdır ve çok etkilidir.
Sivilce izi tedavisinde dermaroller uygulaması 2-4 hafta aralıklarla toplan 4-8 seans uygulanmalıdır.
İğneli Radyofrekans ile sivilce izi tedavisi nasıl yapılır?
Sivilce izinde en önemli sorun cilt altındaki dokuda oluşan hasardır. Bu hasarı ne kadar onarırsak ve ciltte yeni doku oluşumunu sağlayabilirsek izler azalır ve cilt düzelir. İğneli radyofrekans sistemleri cilt altındaki dokuyu ısıtarak kollajenin yenilenmesi ve yeni bir cilt dokusu oluşumuna neden olmaktadır. Bu sistem son yıllarda sivilce tedavisinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
Radyofrekans sisteminde kullanılan altın iğneler boyunca verilen enerji dokuyu kontrollü bir şekilde ısıtır ve cildin üst tabakasına zarar vermez. Cildin üst tabakasına zarar vermeyen bu sistemde lazer tedavisi gibi leke kalma riski bulunmaz. Ayrıca her mevsimde uygulanabilir. İğneli radyofrekans sisteminde seanstan sonra uygulanan Plazma tedavisi oldukça etkili sonuçlar vermektedir.
Sivilce izi tedavisinde iğneli radyofrekans sistemi ayda bir uygulanır, etkili bir sonuç almak için 3-6 seans uygulama yapılmalıdır.
Sivilceli ciltlerde kozmetik ürün kullanımı nasıl olmalı?
Sivilceli ciltlerde kozmetik ürün kullanımı çok önemlidir. Çünkü uygun olmayan kozmetiklerin kullanımı sivilceye neden olabilir, mevcut sivilceyi artırabilir ya da ciltte allerjik reaksiyon yapabilir. Sivilceli ciltler yağlı ya da karma ciltlerdir. Ancak tedavi sırasında cilt daha kuru hale gelebilir.
Sivilceli ciltlerde verilen tedaviler yanında kullanılanılacak kozmetik ürünler değişmektedir. Eğer cildi kurutan A vitamin türü ilaçlar ya da kremler kullanılıyorsa kullanılacak kozmetik ürün; cildi tahriş etmeyen ve hassas ciltler için kullanılan temizleyiciler ve nemlendici etkili güneş koruyucu kremler olmalıdır.
Sivilce tedavisinde sadece kremler kullanılıyorsa, nemlendirici olarak ya da makyaj altına nemlendirici etkili olan ve aynı zamanda içinde sivilce oluşumunu engelleyen özel ajanların olduğu kremler kullanılmalıdır. Sivilceli ciltlerde kullanılan makyaj ürünleri ise mutlaka mineral bazlı olmalıdır.
Sivilceli ya da sivilceye yatkın ciltlerde mineral bazlı olan kapatıcılar, farlar, fondötenler, pudralar kullanılmalıdır.