Sivilceler Hakkında Herşey

Sivilceler nasıl oluşur?

Sivilceler ciltteki yağ bezlerinin iltihabıyla oluşan bir cilt problemidir. Özellikle ergenlik dönemindeki gençlerin %80’inde görülmektedir. Son yıllarda ise 30 yaş üzeri ve çoğunlukla kadınlarda sivilce görülme oranı artmıştır.

Sivilceler vücutta genellikle yüzde, sırt üst kısımlarında ve göğüs ön bölgesinde ortaya çıkarlar.

Cilt tipine göre sivilceler farklı şekillerde görülür. İltihaplı olan ve iltihaplı olmayan formları bulunmaktadır. İltihaplı kırmızı kabarcıklar, sarı kabuklu yaralar, derin kistik oluşumlar, beyaz inci tanesi görünümlü kistler ve siyah noktalar şeklinde görülürler.

Sivilce tedavisi sivilcenin görünümüne ve yaygınlığına bağlı olarak yapılmalıdır. Tedavide kremler, losyonlar, antibiyotik haplar ya da A vitamini hapların yanısıra son yıllarda lazer tedavileri yapılmaktadır. Tedavi süresi en az 3-6 ay olmalıdır.

Sivilceyi artıran faktörler:

- Cilt tipi: yağlı cilt tiplerinde sivilceer daha fazla görülür

- Hormonal faktörler: kız çocuklarında adet düzensizliği, polikistik over hastalığı, kortizon hormonu tedavileri.

- İlaçlar: Bazı ilaçlar sivilce oluşumuna neden olurlar: B vitaminleri, kortizon hapları, lityum, bazı anti depresanlar, öksütük şurupları içindeki bromid ve iodidler, kas kitlesini artırmak için alınan androjen hormon ilaçları.

- Kozmetikler: cilt tipine uygun olmayan kozmetik ürünlerin kullanımı

- Stres

- Yiyecekler: süt ve süt ürünleri, glisemik indeksi yüksek gıdalar, yağdan zengin gıdalar…

Sivilceli ciltlerin bakımı nasıl olmalıdır?

Sivilceli bir cilde sahipseniz her türlü kozmetik ürünü kullanmanız doğru olmayacaktır. Sivilceli ciltlerin günlük bakımlarında uygun bir temizleyici ile cilt temizliği yapılması önemlidir. Sivilceli bir cildiniz varsa günde en fazla iki kere yıkayın.  Sık yapılan yıkama işlemleri cildin hassaslaşmasına neden olabilir. Unutmayın sivilceler cildin kirli olmasına bağlı ortaya çıkmazlar.

Sivilceli ciltlerin temizliği önemlidir. Her akşam yatmadan önce uygun bir temizleme jeliyle temizlik yapılmalıdır. Ardından yağ dengeleyici tonikler kullanılmalıdır. Hassas ciltler alkol içermeyen tonik kullanması gereklidir.

Genellikle sivilceli ciltlerin yağlı olduğu ve nemlendirici kullanılmasına gerek olmadığı düşünülür. Halbuki sivilceli ciltlerin de nemlenmeye ihtiyacı vardır. Ciltte yağ dengesini sağlayan nemlendiriciler kullanılabilir.

Güneş ışınları bazı cilt tiplerinde sivilcelenmeyi artırabilir veya sivilce tedavisi sırasında cilt güneşe hassas hale gelebilir. Bu durumda cilt tipine uygun güneş koruyucu kremler kullanılması gereklidir.

Sivilceli cilt yapısına sahip olan kişilerin cildin yağ dengesini sağlamak için profesyonel cilt bakımları uygulanabilir. Bu bakımlar sırasında yağ dengeleyici özel maskeler uygulanır. Sivilceli ciltlerde uygulanan bir diğer bakım sistemi ise Hydra facial sistemidir. Hydra facial uygulamasında özel vakumlama  sistemi ile cilt derinlemesine temizlenir, peeling uygulamaları ile ciltte yağ dengesi sağlanır ve mavi LED ile sivilceler tedavi edilir.

Sivilceli ciltlerde makyaj nasıl yapılmalı?

Sivilceli ciltlerde en önemli sorun sivilcelerin görünümünü azaltmak, onları kamufle etmektir. En fazla yapılan yanlış ise sivilceleri kapatmak için cilt tipine uygun olmayan ürün kullanmaktır. Kalın bazlı kapatıcılar, pat krem kapatıcılar, krem kapatıcılar ciltteki gözenekleri tıkayarak sivilcelerin artışına neden olabilir. Sivilceli ciltler pudra kapatıcılar yada sıvı formda kapatıcılar kullanmalıdır. Bu kapatıcılar mineral bazda  olması gereklidir. Pek çok markada ya da eczanede satılan medikal markalarda bu özelliklerde kapatıcı bulunabilir.

Sivilceli ciltler makyajı uygun ve etkili ürünler kullanarak temizlemelidir. İyi temizlenmemiş makyaj artıkları ciltte sivilcelerin oluşmasına neden olabilir.

Sivilce tedavisi nasıl yapılmalı?

Sivilce tedavisi bir dermatolog tarafından yapılmalıdır.

Tedavide 4 önemli kriter vardır:

  1. Cilt yapısı
  2. Sivilcelerin yapısı ve yaygınlığı
  3. Hastanın yaşı
  4. Hastanın cinsiyeti

 

Tedavi planı bu kriterlere göre yapılmalıdır.

İltihaplı olmayan ve az sayıda sivilceler varsa harici uygulanan kremler, losyonlar, tonikler yeterli olabilir. İltihaplı formdaki sivilcelerde tedaviye antibiyotik kremler, antibiyotik haplar eklenebilir. Şiddetli iltihaplı ve kistik sivilcelerde ve fazla sayıda sivilce varsa antibiyotik haplar ya da A vitamini içeren haplar (Roaccutane, zoretanin) kullanılabilir.

Eğer sivilceler tedavi edilmezlerse ciltte izler bırakabilir. O nedenle sivilceniz varsa vakit kaybetmeden bir dermatoloğa başvurmanız  ve sizin için en uygun tedaviye başlamanız gereklidir.

 

Sivilceli ciltlerde asla yapılmaması gerekli hatalar nelerdir?

- Sivilce mutlaka tedavi edilmesi gerekli bir hastalıktır. Eskiden halk arasında özellikle sivilcesi olan kız çocuklar için ‘evlenince geçer’ denirdi. Bu terim tabi ki doğru değil. O nedenle hangi yaşta olursa olsun sivilce tedavi edilmelidir.

- Sivilceleri oynamak veya sıkmak uygun değildir. Bu şekilde mevcut sivilcenin daha derinleşmesine, büyümesine ve iz bırakarak iyileşmesine neden olabilirsiniz.

- Sivilceli ciltler için doğru bakım ve kozmetik ürün kullanmak çok önemlidir. Evde yapılan karışımların veya aktardan alınan bitkisel maskelerin kullanılması doğru değildir. Bu ürünler ciltte beklenmeyen alerjik reaksiyonlar yapabilir ya da sivilceyi artırabilir.

- Sivilceli ciltler aşırı makyaj yapmaktan kaçınmalıdır.

- Sivilceli ciltleri sık yıkamaktan kaçınmalıyız.

Adresimiz

Harbiye Mah. Maçka Cad.
Narmanlı Apt. No: 24 Kat:5 Daire:35
Teşvikiye, İstanbul
Telefon : 0212 356 55 44

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi-Cuma09:00 | 19:00
Cumartesi09:00 | 17:00
PazarKapalı

Sosyal Medya