LEKE TEDAVİSİ

Leke Tedavisi Cildimizde oluşan lekeler farklı nedenlere bağlı oluşmaktadır. Güneş, hormonal faktörler (tiroid hastalığı), gebelik, bazı ilaçlar (doğum control hapları), bazı bitkiler (kereviz, anason, bergamot) ve yaşlanmaya bağlı ciltte leke meydana gelmesine neden olmaktadır. Cilt lekeleri en fazla yüz bölgesinde görülür. Özellikler koyu tenli kişilerde leke daha fazla ortaya çıkabilir.

Leke tedavisinde kimyasal peeling yöntemi nasıl uygulanır?
Kimyasal peeling cildin belirli kimyasal ajanlarla kontrollü soyma yöntemidir. Leke tedavisinde glikolik asit, kojik asit, sitrik asit, fitik asit ve C vitamininden oluşan özel peeling sistemleri kullanılmaktadır. Cilt tipine göre belirlenen peeling sistemleri 2-4 hafta aralıklarla 4-6 seans olarak yapılabilir. Bu uygulamalar kış aylarında yapılmalıdır ve uygulama sonrasında güneş koruyucu ürünler kullanılmalıdır.

Leke tedavisinde mezoterapi nasıl uygulanır?
Leke mezoterapisinde leke oluşumunu engelleyen vitamin, mineraller ve özellikle tranexamic asit bulunan özel karışım ilaçlar injeksiyon şeklinde lekelere uygulanmaktadır. Bu uygulama injektörle ya da dermaroller kullanılarak yapılabilir. Leke mezoterapisi 3-4 haftalık aralıklarla uygulanmaktadır.

Enzim peeling (Cosmelan) ile leke tedavisi nasıl uygulanır?
Enzim peeling sistemi leke tedavisinde kullanılan en yeni yöntemdir. Enzim peeling içinde lekeyi tedavi eden özel asit karışımlar ve C vitamin yeralmaktadır. Bu özel ilaç maske şeklinde tüm yüze uygulanır, 8 saat ciltte bekletilir ve sonra ılık su ile çıkarılır. Bu tek uygulamadan sonra 6 ay sure ile özel devam kremi uygulamaya başlanır. Enzim peeling her cilt tipinde güvenle uygulanabilir.

Lazerle leke tedavisi nasıl uygulanır?
Leke tedavisinde farklı lazerler kullanılabilir.Fraksiyonel lazerle ile ciltte soyma işlemi yapılarak leke tedavi edilir. Açık renk cilt tiplerinde ve yağlı cilt tiplerinde fraksiyonel lazer uygulanabilir. Uygulamalar ayda bir yapılır. Lazer seansları sonunda nem veren mezoterapi ürünleri ya da Plazma uygulaması da yapılabilir.Q anahtarlı lazer sistemleri lekeye neden olan melanin maddesini harap eder ve leke tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılır. Bu lazerler bölgesel lekelerde, çil tedavisinde, dövme silmek için kullanılmaktadır. Q anahtarlı lazerler ayda bir uygulanır. Uygulama yapılan bölgede 3-5 gün süren kahverengi kabuklanmalar olabilir. Lazerle leke tedavisi kış aylarında uygulanmalıdır. Tedavi süresinde cilt güneşten korunmalıdır.

Kremlerin cilt lekelerinin tedavisinde yeri var mıdır?
Leke tedavisinde kullanılan özel kremler tedavi de önemli yer tutmaktadır. Uygun kremlerin kullanılması bazen tek başına yeterli olabilir. Soyucu özelliği olan A vitamini ve glikolik asit içeren kremler cildin en üst tabakasını soyarak tedavide etkilidirler. Kojik asit, fitik asit, C vitamini, hidrokinon içeren kremler ise lekeye neden olan melanin maddesini yok ederek lekeyi tedavi etmektedir. Leke tedavisinde en önemli nokta tedavi sırasında ve sonrasında medikal bir güneş koruyucu krem kullanılmasıdır.

Cilt lekelerinde tedavi seçimi kişinin cilt tipine göre değişmektedir. Bazı uygulamalarda ciltte kızarıklık, kabuklanma, soyulma olacağı için kişinin mesleği, sosyal hayatı da tedavi seçeneğini etkilemektedir. Lekenin açık veya koyu olması, lekenin ciltteki derinliği tedaviyi önemli ölçüde etkilemektedir.