TIRNAK HASTALIKLARI

Tırnak HastalıklarıTırnak hastalıkları dermatolojinin önemli alanlarından birisidir. Tırnaklarımız derinin üst tabakasından köken alan bir organdır. Parmak cildini korur, küçük parçaların parmakla tutulmasını sağlar, kaşımak için kullanılır.

Tırnak mantarı, tırnak plağında kalınlaşma, sarı-kahverengi renk değişimi şeklinde görülmektedir. Hem el hem de ayak tırnaklarında ortaya çıkabilir. Ayak parmaklarındaki yapısal bozukluklar, sürekli nemli kalması, aşırı terleme, dar ayakkabılar tırnak mantarı oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Tırnak mantarı tedavisi uzun süreli ve sabır isteyen bir tedavidir. Tırnağa sürülen özel cilalar ve ağızdan alınan mantar ilaçları ile tedavi edilmelidir. Ağızdan alınan ilaçlar 3-4 ay süreyle kullanılmalıdır. Son yıllarda tırnak mantarı tedavisinde lazer yöntemleri kullanmaktayız. Lazer tedavisi haftada 1 seans olmak üzere toplam 4 seans yapılmaktadır.

Tırnak batması dar ve sivri burun ayakkabı giymek, tırnakları çok kısa kesmek, yanlış pedikür uygulamaları sonucunda oluşmaktadır. Tırnakların yan kenarları kıvrılarak cildin içine girer ve batan tırnağın etrafındaki ciltte kızarıklık, kabarıklık meydana gelir. Sürekli tırnak batması enfeksiyonlara neden olabilir, ağrıdan dolayı yürürken rahatsızlık meydana gelir. Tırnak batması tedavisi öncesi aktif enfeksiyon varsa öncelikle enfeksiyon tedavi edilmelidir. Hafif derecede bir tırnak batması varsa tırnağı batan kısmından ayırmak için tel, gazlı bez kullanılarak rahatlama sağlanır. Ancak batma derecesi fazla ise, tırnak kenarında sık iltihabi şişlik oluyorsa tırnağın batan kısmı çıkarılarak tedavi edilebilir. Tırnak batma probleminde önemli olan tırnağın doğru kesilmesini sağlamaktır.