Saç Hastalıkları

SAÇ HASTALIKLARI

Saç bakımı için kullanılan uygun olmayan malzemeler, ürünler: Saçlarda uygulanan bazı kimyasallar-saç boyaları, renk açıcılar, kalıcı permalar, saç kuvvetlendirici maddeler- saçlarda hasara yol açabilir. Bu ürünler sık kullanılırsa, uzun süre saçlarda bırakılırsa, aynı anda birden fazla uygulama yapılırsa saçları zayıflatır, kolay kırılmasına neden olur. Saça verilen şekiller saç kaybına neden olabilir. Saçların sıkı toplanması, at kuyrukları yapılması saç dökülmesini artırmaktadır.
Saçların sık şampuanlanması, taranması ve fırçalanması kolay kırılmasına ve dökülmesine neden olur. Şampuanlama sonrasında saçlar kremlenmeli ve böylece kolay taranması sağlanmalıdır. Saçlar ıslak olduğunda daha kolay kopar, kırılır ve dökülür. O nedenle saçlar kuruduktan sonra taranmalı ya da fırçalanmalıdır. Saçlar için yumuşak malzemeden yapılmış tarak ya da fırçalar kullanılmalıdır.
Genetik faktörler saçların dökülmesine neden olmaktadır.
Ateşli hastalıklar, tiroid hastalıkları, demir eksikliği, sıkı diyet programları, kanser ilaçları, tüberküloz ilaçları saçlarda dökülmeye yol açmaktadır.Doğum sonrası annelerde saç dökülmeleri görülmektedir. Hormonal değişikliklere bağlı saç döngüsündeki farklılaşmaya bağlı dökülme görülmektedir. Psikolojik etkenler ve stres, saç dökülmelerine neden olan en önemli faktörlerden birisidir.

Bölgesel saç dökülmeleri (pelad=Alopesi areata): çocuklarda daha sık görülür. En sık saçlı deride sınırlı alanda tam saç dökülmesi oluşur. Bazen tüm vücut kıllarında da dökülmeler olabilir. Hastalığın nedeni tam bilinmemektedir. Stres ve bazı psikolojik sorunlar hastalığı tetikleyebilir. Saçlar tedavi ile tekrar çıkabilir. Nadir vakalarda saç kaybı kalıcı olabilir.

Saç Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Saç dökülme probleminiz varsa bir dermatoloğa muayene olmalısınız. Öncelikle saç dökülme tipi belirlenmelidir. Eğer saç dökülmesine neden olan bir hastalık ya da ilaç gibi etkenler varsa araştırılmalıdır.

Saçlar için besleyici krem, tonik, şampuanlar destekleyici ürünler olarak kullanılabilir. Saç mezoterapisi, vitamin, mineral ve proteinlerden içeren karışımların direkt olarak saçlı deriye enjeksiyonu yöntemidir. Yöntem 2-4 haftada bir 6-8 seans kadar uygulanır. Her tip saç dökülmesinde kullanılabilir ve etkilidir. Saçların dökülmesini engeller ve mevcut saç köklerini kuvvetlendirir.

Plazma (trombositten zengin plazma): Bu yöntem hastadan alınan kanın santrifüj edildikten sonra üstte oluşan trombositten zenginleştirilmiş plazmanın saçlı deriye enjeksiyonu yöntemidir. Bu plazma içinde bulunan büyüme faktörleri, saçları kökten besler, daha sağlıklı görünmesine neden olmaktadır. Plazma, saç ekimi uygulamasına destek olarak kullanılabilir. Plazma, her tip saç dökülmesinde kullanılabilir.

Minoksidil losyon ve finasterid içeren tabletler, genetik tip saç dökülmelerinde kullanılması onaylı olan iki ilaçtır. Bu ilaçların yan etkileri nedeniyle bir dermatolog kontrolünde kullanılmalıdır.

Bölgesel Saç Dökülmesi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Bölgesel saç dökülmeleri en fazla çocuklarda olmak üzere her yaşta görülebilir. Halk arasında 'saçkıran' olarak bilinmektedir. Saçkıran en fazla saçlı deride görülür. Saçlı derinin herhangi bir bölümünde bölgesel saç kayıpları oluşur. Bu kayıplar para şeklinde açılmalar olarak ortaya çıkar. Saçlı deri dışında kaşlarda, sakal ve bıyık bölgesinde ve nadiren vücut kıllarında da bölgesel dökülmeler görülebilir. Hastalığın nedeni daha çok sıkıntı ve stresli olaylardan sonra vücudun verdiği bir tepki olarak düşünülmektedir. Bazen tiroid hastalıkları ve kansızlık hastalıklarında saçkıran görülebilir. Tedavide saç köklerini uyarmayı sağlayan kremler ve losyonlar verilebilir, saçsız alana kortizon enjeksiyonları yapılabilir. Saçkıran genellikle kalıcı saç kaybına neden olmaz, ancak tedavi uzun sürebilir.

Genetik saç dökülmesi en sık saç dökülme nedenidir. Kadınlarda nadirdir, saçın tepe kısmında incelme ve seyrekleşme görülür, kellik oluşmaz. Erkeklerde ise genetik saç dökülmesi daha sıktır ve saçların tepe kısımlarında seyrekleşme, incelme ve son safhada kellik meydana gelmektedir. Bu duruma “androgenetik alopesi” denilmektedir. Bu durum 20’li yaşlarda başlar ve yaşla birlikte dökülme artmaktadır. Dökülmenin aktif olduğu genç yaşlarda haricen sürülen losyonlar ya da ağızdan alınan ilaçlar dökülmeyi azaltabilir ancak tam olarak durdurmaz. Saç dökülmesinin azaldığı dönemlerde tedavi için saç ekimi yapılabilir. Bu yöntemle saçların dökülmeyen ense bölümünden alınan saç kökleri, dökülmüş alanlara uygulanır.