ROZA HASTALIĞI (ROZASE)

Roza Hastalığı (Rozase)Roza hastalığı genellikle yüzde görülen tekrarlayan kızarıklık atakları, ince damarlanma, sivilce benzeri iltihaplı yaralar ile karakterize bir deri hastalığıdır. Roza hastalığı kadınlarda daha sık görülür, Açık tenli olanlarda daha sık ortaya çıkar. Özellikle 20-50 yaş arasında görülür.

Şikayetler genellikle yüzde görülür. Hastalığın başlangıç döneminde yüzde yanaklarda kızarıklık ve ateş basması ortaya çıkar. Hastalık uzun yıllar bu şekilde devam edebilir. Zamanla bu ataklar kalıcı hale gelebilir. Hastalık ilerlediğinde bu kırmızı zemin üzerinde iltihaplı sivilcelenmeler görülür. Hastalığın en ileri evresinde ise özellikle burun üzerinde kalınlaşma, kabalaşma ve büyüme görülmektedir. Hastalığın bu bulguları her hastaDA farklı şekillerde görülebilir.

Roza hastalığı uzun yıllar sürebilir. Hastalık ataklarla seyreder. Önemli olan hastalığa yolaçan faktörlerden sakınmaktır. Tedavide en önemli amaç atakların oluşmasını önlemektir. Roza hastalığı olan kişilerin cilt yapıları aşırı hassas olduğu için mutlaka dermatolog tarafından takip ve tedavi edilmelidir. Bu cilde sahip olanlar için her estetik uygulama yapılamaz. Roza hastaları için dermapen tedavisi, buhar kullanılarak yapılan cilt bakımları, soyma lazerleri, kimyasal soyma yöntemleri, sivilceleri oynamak veya sıkmak uygun değildir.

  1. Tetikleyici faktörlerden uzak durulmalı (acılı baharatlı besinler, sıcak içecekler)
  2. Güneşten korunmak önemlidir
  3. Sıcak ortamlardan uzak durulmalı (hamam, sauna, vb)
  4. Medikal tedavi (kızarıklık önleyici kremler)
  5. Cilt hassasiyetini gidermek için cilt rahatlatıcı serumlar, spreyler
  6. Antibiyotik tedavisi (iltihaplı dönemde)
  7. A vitamin hapları (roaccutane vb) (iltihaplı dönemde)
  8. Lazer tedavileri
  9. Mezoterapi (cildin alt tabakasını destekleyerek kızarıklık atakları önlenebilir)
  10. Fraksiyonel radyofrekans (scarlet)