KİMYASAL SOYMA

Kimyasal Peeling UygulamasıDerinin dış tabakalarının kimyasal ajanlarla kontrollü hasarı “kimyasal peeling” olarak adlandırılır. Çeşitli asidik ve bazik ajanlar peeling amacıyla deriye uygulanmaktadır. Kimyasal peelingde amaç deri tabakalarında istenilen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve yara iyileşmesinin avantajlarından yararlanarak çeşitli problemlerin tedavisini sağlamaktır.

Kimyasal peeling sonucu oluşan hasar bölgesinde yara iyileşmesini sağlayan deriye ait faktörler, yeni bir cilt oluşumuna neden olur. Yeni cilt oluşurken cilde esneklik sağlayan kollajen ve elastik lif yapısının yenilenir. Kimyasal peeling uygulaması ile çizgilerde yumuşama, derinin sıkılaşması ve yapısının düzelmesi cilde gençleşmiş görünüm vermektedir.

Kimyasal peelingler cilr genleştirme tedavisinde, sivilce izlerinin giderilmesinde, leke tedavisinde kullanılmaktadır. Yaşlanmaya veya güneşe bağlı lekelenmelerde, gebeliğe bağlı oluşan lekelenmelerde kimyasal peeling uygulanabilir.

Kimyasal peeling işlemi mutlaka kış aylarında yapılmalıdır.Kimyasal peeling işlemi ile ortaya çıkan soyulma cildi güneşe karşı hassas hale getirmektedir. O nedenle işlem sonrasında mutlaka güneş koruyucu kemler kullanılmalıdır. Eğer güneşten korunma iyi yapılamazsa ciltte lekeler oluşabilir.

Cilt tipi çok koyu olan esmerlerde veya bronz ciltlerde peeling uygulması sonucunda leke oluşabilir.

Derin peeling uygulamalarında hassas bünyeli kişilerde uçuk riski olabilir. Bazen uygulama öncesi uçuk için koruyucu tedavi gerekebilir.