KAŞINTI
Kaşıntı kaşıma hissi, ihtiyacı veya isteğidir. Rahatsız edici olabilir ve strese yol açabilir. Şiddetli olduğunda uykusuzluğa, kaygıya ve depresyona neden olabilir. Kaşıntının tam nedeni bilinmemektedir. Deride histamin gibi kimyasallara karşı tepki veren sinir ucları ve sinir iletisinin beyinde işlenmesi gibi kompleks bir mekanizmayla oluşur. Kaşıntı deri hastalıklarının, iç hastalıkların veya sinir iletisinin beyinde yanlış yorumlanması sonucunda oluşabilir.
Birçok deri hastalığında kaşıntı görülebilir: kurdeşen, mantar hastalıkları, allerjik döküntüler, ekzema vb. Bazı deri hastalıklarında ise döküntü olmaksızın sadece kaşıntı olabilir. Örneğin kuru deriye bağlı kaşıntı ya da ileri yaşlarda görülen yaygın kaşıntı deride döküntü yapmaz. Uyuz ve bit gibi bazi parazit enfeksiyonları çok kaşıntılıdır. Koyu renkli benlerde ortaya çıkan kaşıntı kötü huylu bir ben oluşumunun göstergesi olabilir.
Kaşıntı iç hasatalıklarında da görülebilir. Örneğin böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, tiroid bozuklukları, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, demir eksikliğine bağlı kansızlık gibi durumlarda kaşıntı görülebilir.
Kaşıntı tedavisinde ilk basamak kaşıntıya neden olan etkenleri bulmaktır. Eğer kaşıntıya yol açan bir iç organ hastalığı ise tedavi edilmelidir. Kaşntıya neden olan bir cilt hastalığı ise genellikle antihistaminic denilen allerji ilaçları ve nemlendirici-deriyi rahatlatıcı krem/losyonlar kullanılabilir.
Kaşıntı olan kişilerde dikkat edilmesi gerekli durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Ilık su ile duş almak
- Düşük pH içeren ürünlerle banyo yapmak
- Banyoda iyi durulanmak ve banyo sonrası nemlendirici losyon kullanmak
- Kıyafetler cildi tahriş etmeyecek türden olmalı (sert kumaşlardan kaçınmak)
- Serin ortamlarda bulunmak