GENİTAL SİĞİL

Genital SiğilSiğiller hem kadın hem de erkeklerde genital bölge ve civarında meydana gelirse ‘genital siğil’ olarak adlandırılır. Genital siğillerin etkeni HPV adı verilen virustur. Bu virusun yaklaşık 150 alt tipi vardır ve bu tiplerden bazıları genital bölgede yerleşim göstermektedir.

Genital siğiller en çok cinsel yolla bulaşırlar. Ülkemizde ve tüm dünyada genital siğil cinsel yolla bulaşan en önemli hastalıklardan biridir. Toplumda görüşme sıklığı %80 olarak tahmin edilmektedir. En fazla 20-30 yaşlarda görülür.

Genital siğil farklı şekillerde görülebilir. En fazla kahverenkli, deriden kabarık, karnıbahar şeklinde, boyutları değişken deri kabartıları olarak meydana gelir. Bulaşıcı özelliği fazla olduğu için kısa zamanda sayıları artabilir.

Genital siğiller çoğunlukla cinsel ilişki ile bulaşmaktadır. Eğer tedavi edilmezler ise eşler birbirine bulaştırabilir. O nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavide elektrokoter, soğuk tedavi (kriyoterapi) ya da lazer kullanılabilir.

Genital siğillerde son yıllarda aşı tedavileri yapılmaktadır. Pek çok ülkede aşı tedavileri 11-17 yaşları arasındaki çocuklarda zorunlu aşı olarak uygulanmaktadır. Ancak ülkemizde aşı takviminde genital sigil aşısı yer almamaktadır. Aşı hem kadın hem de erkeklerde yapılabilir. Aşı için en uygun yaş cinsel hayatı henüz başlamamış olan çocuklar olmalıdır. Genital siğil geçiren kişilerde de aşı önerilmektedir. Yapılan çalışmalar aşının mevcut siğillerin tedavi sonrası tekrar ortaya çıkma riskini azalttığını göstermiştir.