ESTETİK DOLGU UYGULAMALARI
Cildimizde zamanla oluşan değişikliklerden en önemlisi cilt altındaki yağ dokunun azalması ve cilde nem ve gerginlik sağlayan maddelerin kaybıdır. Bu olayın sonucu ciltte hacim kaybı, kırışıklıklar, ciltte çökmeler, sarkmalar ve dudaklarda incelme ortaya çıkmaktadır. Estetik amaçla yapılan dolgu uygulamaları ciltteki ince ve derin kırışıklıkların giderilmesi, ciltteki hacim kaybının ve çukurların yok edilmesi amacıyla cilt altına uygulanan özel enjeksiyon tedavisidir.
Estetik amaçla uygulanan dolgu maddeleri burun kenarlarındaki kırışıklıklara, ağız kenarlarındaki sarkmalara, elmacık kemiğinin bulunduğu bölgenin dolgunlaştırılmasında kullanılmaktadır. İnce dudakların ya da yaşla incelmiş dudakların kalınlaştırılmasında dudak içine uygulanmaktadır. Mimikle ortaya çıkan kaş arası ve alın çizgilerinin giderilmesinde kullanılabilir. Gözaltı çukurlarının iyileştirilmesinde dolgu uygulamaları yapılabilir. El sırtına yapılan dolgu uygulamaları, zamanla hacmini kaybetmiş ve yaşlı görünen ellerin daha genç görünmesine neden olur.
Estetik amaçla yapılan dolgu uygulamaları kısa süren ve ağrılı olmayan bir işlemdir. İşlem öncesi uygulama yapılacak alana anestezik kremler sürülür. Kişinin yüz ve cilt yapısı incelenir ve hangi bölgelere hangi dolgu malzemelerinin kullanılacağı saptanır. İşlem öncesi fotoğraflama yapılır. İşlem için özel ince iğne uçları kullanılmaktadır. Enjeksiyon işlemi bittikten sonra morluk olmaması için özel kremler uygulanır. Uygulama cildin durumuna ve kullanılan dolgu maddesine göre 6 ay ila 1 yıl sonra tekrarlanabilir.
Estetik dolgu uygulamalarında kullanılan maddeler etkinliksürelerine gore üç gruba ayrılırlar: kalıcı olan dolgular, yarı kalıcı olan dolgular ve kalıcı olmayan dolgu maddeleri.Kalıcı dolgular uygulama sonrası ciddi yan etkiler ve istenmeyen reaksiyonlar görülmesi nedeniyle artık uygulanmamaktadır.Yarı kalıcı dolgular kalsiyum hidroksiapatit içeren Radiesse (mineral dolgu) ve kaprolakton içeren Ellanse (akıllı dolgu) olarak mevcuttur. Bu dolguların en önemli özelliği cilt altındaki kollajeni üretme kapasitesine sahiptir. Bu dolgular uygulandığında hem hacim veriri hem de cilt altındaki kollajeni yenileyerek cildi gençleştirme etkisi vardır. Bu dolguların kalıcılık süreleri 2 ila 4 yıl arasında bulunmaktadır. Estetik amaçla en sık kalıcı olmayan 'hyaluronik asit' dolgular kullanılmaktadır. Bu madde cilt altında bulunan bir destek maddedir ve yaşla birlikte ciltteki miktarı azalmaktadır. Dolgu maddesi olarak kullanılan hyaluronik asit dolgular, labaoratuvar ortamında hazırlanan ve cilt ile uyumlu bir maddedir. Hyaluronik asit dolguların etki süresi 6-12 aydır.
Estetikte kullanılan dolguların etki süresi ne kadardır?
Dolgu maddelerin etki süresi uygulama yapılan alana ve uygulanan dolgu maddesine gore değişmektedir. Kişinin cilt yapısı da önemli bir faktördür. Dudaklara uygulanan dolgu maddelerinin kalıcılığı 4-8 ay arasında değişmektedir. Eğer uygulama dudak kenarlarına, dudakları belirginleştirmek için yapılıyorsa etki 12-18 aya kadar uzayabilir. Yanak hacimlendirilmesi veya ağız kenarlarına yapılan dolgu uygulamalarında kalıcılık ise 6-12 arasında değişmektedir.
Estetik amaçla yapılan dolgu uygulamaları tecrübeli olan bir doktor tarafından yapılmalıdır. Kullanılan dolgu malzemesi mutlaka bilinmelidir. Nereden geldiği belli olmayan ve sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlı olmayan ürünler kullanılmamalıdır. Kalıcı dolgu malzemelerine bağlı allerjik reaksiyonlar, sert doku oluşumu gelişme riski kalıcı olmayan dolgulara gore oldukça yüksektir. Kalıcı dolgulara bağlı olan reaksiyonlar nedeniyle artık kullanılmamaktadır. Dolgu uygulamaları sırasında veya sonrasında kanama, kızarıklık, şişlik, morarma görülebilir. Bu etkiler 3-4 gün içinde geçer. Dolgu uygulamalarında etkinin oluşması 3-4 hafta sürebilir.