Ben Kanser Belirtisi mi?


Her Yönüyle Cilt Lekeleri

Cilt lekeleri neden oluşur?

Cildimizde meydana gelen lekeler farklı nedenlere bağlı oluşmaktadır.
Lekeye yol açan faktörler güneş, hormonal faktörler (tiroid hastalığı vb), gebelik, bazı ilaçlar (doğum kontrol hapları), bazı bitkiler (kereviz, anason, bergamot) ve yaşlanma olarak sayılabilir.

Cilt lekeleri hangi bölgelerde görülür?

Cilt lekeleri en fazla yüz bölgesinde, özellikle yanaklar, bıyık bölgesi ve alında görülür. Ayrıca dekolte bölgesi ve ellerin dış yüzeylerinde, sırtın üst kısımlarında görülebilir.

Leke tedavisi için bilinmesi gereken önemli noktalar nelerdir?

1. Leke tedavisi planlanmadan önce lekenin yerleşim yeri, lekenin derinliği ve cilt tipi değerlendirilmelidir.
2. Leke tedavisinde lekeyi artıran faktörler gözönünde bulundurulmalıdır.
3. Leke tedavisi mutlaka bir dermatolog kontrolünde yapılmalıdır.
4. Leke tedavisi her mevsim yapılabilir. Yaz aylarında leke oluşumunu engellemek için gerekli ürünler kullanılarak lekenin artması ve koyulaşmasını önlemek mümkündür. Kış aylarında ise lekeyi hedefleyen uygulamalar yapılabilir.
5. Leke tedavisinde en önemli kural düzenli güneş koruyucu ürün kullanmaktır.
6. Leke tedavisinde cildi destekleyen, cilt altı dokularını yenileyen uygulamalar yapılması tedaviyi önemli ölçüde destekler.

Leke oluşumunu artıran faktörler nelerdir?

- Genetik özellikler
- Güneş ışınları
- Gebelik
- Hormonal hastalıklar (tiroid hastalıkları, Cushing hastalığı vb)
- İlaçlar: doğum kontrol hapları, kortizon, bazı antibiyotikler (tetrasiklin, bazı depresyon ilaçları, sıtma ilaçları, ağır metaller
- Genetik hastalıklar
- Böbrek ve karaciğer hastalıklarında cilt renginde koyulaşma görülebilir
- Parfüm vb ürünlerin içindeki güneşe hassas içerikler
- Bergamot yağları
- Bazı yiyecekler: havuç, maydanoz, kereviz
- Bitkiler: incir yaprakları, pelin out, çayır otları, krizantem, bahçe bitkileri vb bitkiler.


Lekeli bir cildin bakımı/tedavisi nasıl olmalıdır?

Lekeli bir cilde sahipseniz yıl boyu güneşkoruyucu ürünler kullanmak gereklidir.
Ciltte leke hücrelerinin çalışmasını dengeleyen profesyonel cilt bakımları belirli zaman aralıklarında yapılabilir.
Leke için antioksidan, hidrokinon, arbutin vb leke hücrelerinin çalışmasını bozan ürünler kullanılmalıdır.
Leke için retinol, glikolik asit vb cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayan ürünler kullanılmalıdır.
Leke oluşumunu azaltmak için cilt altı dokusunu destekleyen Plazma, hyaluronik asit ve vitamin içerikli mezoterapi uygulamaları ya da Er Glass veya karbondioksit vb cilt yenileyen lazerler yapılabilir.
Lekeyi hedefleyen tedavi seçenekleri olarak Cosmelan/Dermamelan (leke maskeleri), kimyasal peeling Q anahtarlı lazerler veya IPL/BBL ışık tedavileri uygulanabilir.


Leke tedavisi ne zaman yapılmalıdır?

Leke tedavisi güneş ışınlarının fazla görünmediği kış aylarında yapılmalıdır. Bu aylarda lekeyi hedefleyen cosmelan/dermamelan gibi leke maskeleri, lazer tedavileri ya da kimyasal peeling sistemleri kullanılmalıdır. Bu uygulamalar yaz aylarında yapılması çok uygun değildir. Çünkü bu tedavi uygulamaları sırasında ciltteki renk hücreleri duyarlı hale gelir ve güneş ışınları ile birlikte yeni leke oluşumuna neden olabilir.
Yaz aylarında ise yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanmak en önemli tedavi kuralıdır. Ciltte lekelenme yapan ilaç kullanımına dikkat edilmelidir. Cildi canlandıran ve renk hücrelerinin çalışma kapasitesini azaltan kremler/serumlar/losyonlar kullanılmalıdır. Cilt altı dokuları destekleyen Plazma, hyaluronik asit, mezoterapi uygulamaları veya antioksidan bakımları yapılabilir.

 

Cilt Lekelerinizden nasıl kurtulabilirsiniz?

Ciltte özellikle yüzde oluşan lekelerin en önemli nedeni güneş ışınları ve genetik faktörlerdir. Bu nedenle cilt tipinize uygun güneş koruyucu ürünler yılın her mevsimi ve düzenli kullanılmalıdır. Şüphesiz tek neden güneş olmadığı için güneş koruyucular tedavide yeterli değildir. Lekeyi hedefleyen tedaviler uygulanmalıdır. Ancak bazen bu tedavilerle bile lekelerde tam olarak gerileme olmayabilir. Tedavi sonunda lekeler tamamen azalsa bile daha sonra tekrarlayabilir. Bu nedenle eğer lekeli bir cildiniz varsa ya da lekelenmeye eğilimi olan bir cildiniz varsa cilt bakım ürünlerinize, aldığınız ilaçlara, hormonal hastalıklara, yeme-içme alışkanlıklarınıza dikkat etmeniz gereklidir.
Son yıllarda yapılan çalışmalar antioksidan içerikli gıda takviyelerinin leke tedavisinde olumlu sonuçlar olduğu ve tedaviyi desteklediği gösterilmiştir. Leke tedavisi ile ilgili her yıl yeni özel ürünler (linoleic asit, flavanoidler, niasinamid, askorbik asit vb) ile ilgili çalışmalar yapılmakta ve en uygun leke ürünü elde edilmeye çalışılmaktadır. O nedenle özellikle sosyal medyada ya da internette gördüğünüz farklı bitkisel karışımlardan oluşan ve leke maskesi olarak sunulan ürünleri kullanmaktan kaçınmanız gereklidir. Çünkü bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamış bu tür ürünler cildinizde tahmin edemeyeceğiniz reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle leke tedavisi mutlaka bir dermatolog kontrolünde yapılmalıdır.

Adresimiz

Harbiye Mah. Maçka Cad.
Narmanlı Apt. No: 24 Kat:5 Daire:35
Teşvikiye, İstanbul
Telefon : 0212 356 55 44

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi-Cuma09:00 | 19:00
Cumartesi09:00 | 17:00
PazarKapalı

Sosyal Medya