CİLT BENLERİ

CİLT BENLERİBenler cilde renk veren hücrelerin cilt altında normalden farklı şekilde yerleşmesi ile oluşmaktadır. Benlerin renkleri, şekilleri ve boyutları bu yerleşimine göre değişiklik göstermektedir. Ben oluşumuna neden olan en önemli faktör ailesel geçiştir. Açık tenli ve mavi-yeşil gözlü olanlar, sarı-kızıl saçlı olanlar, çillenme eğilimi olan kişiler, güneşte kolay yanabilen cilt tiplerinde benler daha fazla görülmektedir.

Benlerin yapısında bazı değişiklikler kanser şüphesi uyandırmalıdır. Bu değişiklikler şöyle sıralanabilir:
-Renk yapısında değişiklik: açık renkli bir bende koyulaşma, kırmızı-siyah renk değişikliği olması
-Benin boyutunda büyüme, kenarlarının düzensizliği
-Benin üzerinde kaşıma
-Benlerin üzerine kanamaların görülmesi, yaraların açılması

Bu durumlarda mevcut ben zaman kaybetmeden alınmalıdır.

Cilt Benlerini Aldırmak Tehlikeli midir?
Cilt benlerini aldırmak tehlikeli değildir. Ancak bu işlem öncesi benlerin bir dermatolog tarafında incelenmesi gereklidir.

Benler iki nedenle aldırılabilir:
-Kozmetik açıdan kötü bir görünüm varsa ve kişiyi rahatsız ediyorsa
-Kanserleşme riski olan benler mevcutsa.

Riskli olan benlerde kanserleşme oranı normale göre 27 kat daha fazla olduğu için benin tamamı alınmalıdır. Riskli benler alındıktan sonra inceleme için mutlaka laboratuvara gönderilmelidir.

Cilt Benlerinin Artmasına Yol Açan Faktörler nelerdir?
Cilt benlerinin artmasının en önemli nedenlerinden biri ailesel faktörlerdir. Aile bireylerinde çok sayıda beni olan kişilerde ben sayısında zamanla artış gözlenebilir.
Güneş benlerin artmasına neden olan başka bir faktördür. Özellikle uzun suren güneş banyoları, solarium alışkanlıkları, güneş yanıkları benlerin artmasına, büyümesine neden olabilir.

Ciltte görülen her leke ben değildir. Ciltteki lekelerin gerçekten ben olup olmadığı dermatoloji muayenesi ile belirlenebilir. Gerçekten ben olanların kansere dönüşme riski olan ben olup olmadığı ayırt edilmelidir. Bu ayrım için biz dermatologlar özel bir muayene metodu olan dermoskopiden yararlanmaktayız.

Bu yöntemle benler belirli büyütme sistemleri ile fotoğraflanır, kanser riskini belirlemek için puanlama sistemi uygulanır ve tüm bilgiler hasta dosyasında depolanır.

Benin risk durumuna göre 6-12 ayda bir aynı işlem tekrarlanır. Bu muayeneden sonra yüksek riskli olan benlerin alınması gerekebilir.